Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

Kamkedja/kamrem


ragnar

Recommended Posts


Hmm är det kamrem eller kedja i sts -99?

i vilka intervaller skall byte/spänn göras?

Kedja, vet inte om det är något rek. intervall på den. Strax efter 16000mil ska man byta stift och det brukar man göra oftare än att byta kamkedja.

Skämt åsido, jag har inte hört något om att det skulle vara en öm punkt på dessa bilar. Så när den börjar ha gått riktigt långt så får man inspektera skicket på kedjan och ev byta.

Däremot ska man som (vanligt) sköta oljebyten, med rätt viskositet på oljan - det ger förutsättningarna för att kedjan ska leva länge och väl.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Det finns en rekomenderad intervall även för kedja, men i regel så gör man så att man inte byter kedja eller spännare när det börjar rassla ifrån kedja. Oftast så är det bara spännarna till kedjan som behöver bytas, men oftast så sätter man även ditt en ny kedja då man ändå har allt nerplockat.

Link to comment
Share on other sites

Som sagt, kedjan håller bilens livslängd ut till skillnad från t.ex. SAAB:s kedjor. Antalet tänder på kedjehjulen och antalet länkar är anpassade för att inte ge en återkommande slitning mellan samma kedjehjulstand och kedjerulle och därför slipper man inslitningsmönster utan får ett jämnt slitage. Det är en rullkedja som går i olja och har man bara rätt olja ser jag ingen anledning till panik. Spännarna som går på motorns oljetryck är naturligtvis självspännade och självjusterande. Även om oljetrycket fallerar till spännarna sitter en spärrmekaniskm i spännarna så att de inte fjädrar tillbaka.

Kan tillägga att jag aldrig någonsin hört om någon som bytt den på en Northstarmotor.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Utan att veta exakt vad som "boken säger" så har den motorn elektronisk övervakning på kamaxel/vevaxel position, när kedjan sträcks så flyttas positionen mellan vevaxel och kamaxel - och då säger elektroniken till.

Detta har drabbar VAG ägare, kedjan har sträckts i förtid.

Så i princip kör man tills dess att elektroniken varnar, vilket är långt innan någon sträckare bottnar så det börjar rassla.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...