Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

Seville -95 ljusstyrka ??


persalls

Recommended Posts

Hej!

Undrar om någon hittat en acceptabel lösning på det rent ut sagt usla ljuset i våra, eller åtminstone min, bil ? Gillar det mesta skarpt och blir mer och mer kompis med bilen men belysningen hör ju inte en modern bil till !

Byta glödlampor kan ju ibland ge lite mer men ofta blir det mest varmt med mer skada än nytta som följd, sedan kan man ju xenonkonvertera men dels är det ju ganska dyrt och sedan blir det väl knappast godkänt. Extraljus hjälper ju upp helljuset men då blir det sannolik riktigt mörkt när man bländar ned så.... idee´r ??

/Mvh Per

Link to comment
Share on other sites


Hur pass slitna är framljusen? På min DeVille 89a så var glaset riktigt slitet å reflektorena var dåliga, två saker som gjorde att de vart halvdåligt ljus.

Fixade till reflektorenna och det vart genast mycket bättre, sen kn det även bli så skitigt så det knappt blir nått ljus.

Link to comment
Share on other sites

Först ska du som Sockna är inne på undersöka skick på lyktorna. På helljus så är det inte så himla dyrt att eftermontera Xenon, en 2st 35W Xenon ger ljusflöde i klass med 3st 100W H3 lampor. Kör man med 50W Xenon så blir det mycket ljus!

Halvlyset är värre då det är olagligt med Xenon pga bländningsrisken, men det hindrar inte att det gå att eftermontera även där. Men varje gång höstmökret kommer inser jag hur skönt det är med Xenon på halvljuset (hade piratmonterat på min förra bil) och är det projektorlyktor stör man knappt något om bilen har nivåreglering.

Kan man välja lampor som ger runt 4300K blir det mest ljusutbyte, och är mest "originallikt".

Undersök gärna vad du har för laddspänning när du har på halvljuset, finns en del avancerad laddelektronik som (tyvärr) kan spöka till det. Det är inte alltid optimerat för maximalt ljusutbyte.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Tack!

Får kika på det i morgon ! Bilen är nybesiktigad och glasen ser ok ut men det är ju väldigt små insatser. Har demonterat ett sådant xenon-kit på kompisens bil just för besiktningen.... kanske skulle köpa det av honom :-)

//Mvh Per

Link to comment
Share on other sites

Du har en 15 år gammal bil och tycker inte att den lever upp till en modern bils lysen med dioder, xenon etc?

Jämför lysen på din bil med en annan 15 år gammal bil och återkom...

H4 och xenon går knappast att jämföra, rättvisast är då att jämföra runda strålkastare (eftersom alla andra former än en rund H4 är en kompromiss där man i olika stor grad inte reflekterar allt ljus och dessutom bryter det i glaser, till skillnad från dagens projektorlampor.

Jordfel, oxiderad reflektor och blästrade glas är det som drar ner ljuset.

Min -88 års Eldorado hade samma halvljus som en Volvo 850 från mitten av 1990-talet, helljuset överträffade med råge.

Detta trots att Volvoglasen är dubbelt så stora.

Underskatta inte inverkan av dåliga glas eller reflektorer, jag hade en 93:a med jordfel (nån tidigare ägare hade gjort en kriminellt dålig påkoppling av extraljus), rostiga reflektorer och dåliga glas. I det läget kan man sätta i starkare lampor, insatserna är ju gångna ändå.

Link to comment
Share on other sites

Hej Jan m.fl !

Självklart jämför jag inte med en modern bil som har den utrustning du beskriver och det klart att en liten fyrkantig lampa är allt annat än optimal. Ville bara höra hur andra tacklat problemet då jag trots att bilen är femton år tycker att ljuset är betydligt sämre än bilar av samma ålder och kaliber som jag har erfarenhet av. Bilen kommer från Canada men har H4 insatser så lamporna är inte lika gamla som bilen får jag anta och glas samt reflektorer är ok. Lamporna är ju dessutom väldigt små så viss förstår jag att det är en utmaning, tipset med extraljusinkopplingen är intressant och skall följas upp då det faktiskt suttit två lampor som tidigare ägaren behöll, kan inte ha varit vackert !

Jag lutar åt xenon eftersom priserna numer är överkomliga och återkommer om så blir fallet med en liten rapport.

//Mvh Per

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag kan bidra med lite allmän upplysning. ;)

Det finns många svindyra lampor som skall ge bättre ljus, samtidigt som de är godkända. Tillverkarna påstår att de skall ge 30% mer ljus, ibland 50% eller till och med 80%. Denna marknadsföring tycker jag är mycket ful, eftersom man vill ge sken av att lamporna faktiskt lyser mer. Det gör de INTE. Alla godkända billamptyper är reglerade, inte bara vad gäller elförbrukning (som många tror är det enda), utan även vad gäller ljusutsläpp - både med en mini- och maxigräns. Det innebär att ingen godkänd lampa kan producera speciellt mycket mer ljus än en annan godkänd lampa av samma typ. Däremot kan lampan vara mer fokuserad, dvs att den del av glödtråden som avger ljuset är fysiskt mindre. Detta medför att ljuset projiceras mer exakt av bilens lykta, så att de ljusare partierna blir ljusare och något mer skarpt avgränsade från de mörkare. Detta är förvisso en teknisk förbättring av lampan, men det är inte samma sak som att det totala ljusutsläppet skulle öka. Ströljuset minskar i stället något.

Detta kanske inte är aktuellt för dig som funderar på HID, men många är nog de som testar att byta till dessa dyrare halogenlampor. Och nu vet ni lite mer vad ni får. Ungefär samma totala ljusutsläpp, men mer fokuserat.

/Jonas

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...