Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

DeVille -95 mekande


Oscar P

Recommended Posts

DeVille mekande…

Pappaledighet har sina fördelar.

Jag började för snart en vecka sedan med att felsöka SIR systemet, dvs airbag. En svag misstanke om att det fanns en hund begravd bakom ”Service Airbag”. Felkoden sade att det inte var någon kommunikation med styrboxen för airbag, men visst lyste lampan för säkerhetsbältet och den styrs av samma box?

Hittade en gamal recall på just ”DERM” boxen. TX50 ska man ha för att få ur stolen, och den nyckeln fick jag fatt på efter att jag kört till garaget och letat lite. Men någon styrbox hittade jag inte.

Det visade sig att den satt under förarstolen och att sladden var urdragen och jorden avklippt(!). Kopplade ur säkringen och drog sedan ur sladden under ratten till airbag, öppnade luckan i handskfacket för att komma åt pasagerarairbag men där fanns ingen sladd. Skruvade ur handsfacket och hittade en lös sladdända. Trevande med handen sade att det nog inte fanns någon passagerarairbag alls(!). Händig som man är kilade jag in och lödde ihop lite motstånd som ska lura DERM att det finns en airbag.

Smällde ihop alla sladdar och läste förväntansfullt av felkoderna. Jodå bägge givarna var history men det fanns en kod kvar. Frontal Crasch Detected CURRENT. Mätte upp givaren i bilens nos, nähä. Plockade isär styrboxen och mätte lite i den också.

Googlade men blev inte så mycket klokare. Ebay … OSBY skroten, kan man få bort felkoden - har jag missat något?

Orkade inte med det hela. Har nu en lysande Airbag lampa och fortfarande ingen färddator pga felmeddelandet.

Varför säger den CURRENT(?) bilen har ju inte krockat på bra länge (om den alls har det), och givaren verkar okej – och minnet med krachdata är inte fullt.

Gav mig ut på provtur och letade PCM data, hittade att insugstempen åkte allt mellan 18-95grader under körning. Fick en offset efter fem min på sisådär 40grader mot vad det borde vara. Känns knas, för inte ens med WOT går tempen ner. Bilen har ryckt på låglast, t.ex. när man ska köra iväg, eller motorbromsar med lock-up aktiveras. Man kan även höra små missar/oro på tomgången.

Min ”kompis” som ger mig rabatt på Swedol stod i kassan och jag köpte på mig 6L med ATF olja. Gav mig på att byta AFT oljan, hela oljetråget ska ner och oljan hamnar inte riktigt 100% i den avsedda spilloljedunken. Jag lägger armen i ATF oljan på golvet, lyckas sedan trycka ner huvudet i samma AFT olja. Packningen till oljefiltret sitter som berget, och den ska bytas står det. Men min kollega hade fått precis rätt prylar med sig hem från USA, passade perfekt och återmonteringen gick smärtfritt. Tog några timmar, störtskuren in genom garagedörren där jag låg gjorde golvet till en fin sörja av olja och regn.

Kletet i ”pannan” och färg, lukt på oljan som kom ut vittnade om att det var väldigt lagom med ett byte. Lådan växlar bättre, den slirar mindre och bilen känns rappare. Ofta är byte av olja i lådan en fin uppgradering, och den slukade all min olja. Men måste säga att det var lite jobbigare än ZF lådan på en Saab 9000. Cadillac har dock avsevärt längre bytesintervall.

Idag så bytte jag vattenpump, köpte en ny på chans. För ovanlighetens skull hade jag rätt, den gamla var inte så bra för det visade sig att det rasslade rejält om lagret. Bröt av en skruv och det tog sin lilla tid att åtgärda det. Men 4.5timmar från avfärd tills jag stod i Duschen igen. Pellets, glykol och destillerat vatten – allt efter konstens regler.

IAT givaren har jag gjort rent, men då det inte gav verkan på målet så har jag precis beställt en ny från Rockauto så får vi se. Och en förhoppning om att drägglandet av olja kommer från ventilkåpan, beställt sådana packningar också. Servo läcker lite den också, men verkar må bättre när man kör daligen.

Lite klunkande i framvagnen hoppas jag beror på krängningshämmarstagen, börjar med det på höger sida.

Såg även att laddspänningen inte ligger riktigt på topp.

På det stora hela så är den helt okej att skruva med, självklart är det packat under huven med en tvärställd V8, automat, AC och en driva med olika kylare. Men det känns bra byggt, rejält utan att vara "bonna-mekanik".

Bortser man från lite detaljer så åker man riktigt skönt, undrar lite varför folk åker runt i trista familjebilar. Någonstans tycker jag det är skönt att det inte behöver vara så förbaskat ”sportigt” utan man åker komfortabelt och med gott om utrymme.

Finns som sagt mer att skruva med, men en sak i taget. Det jag fixat verkar fungera efteråt - och det är kul när antalet fel minskar.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites


Jag tror att det helt enkelt är så att du inte har lurat systemet med ditt motstånd. Boxen är ikopplad och givarna är ok enligt koderna, däremot är motståndet till airbagen fel och den tror den smällt av, ska kolla närmare vad som triggar den varningen då jag är hemma igen. Bilen kan mycket väl ha krockat även om det var en låghastighetskrock vilket är troligast eftersom du inte ser något på bilen, annars hade ju inte airbagen varit borta, såvida den inte blivit stulen, det har ju varit lite mode på sånt ett tag, den satt där från fabrik.

Tveksam till att det går att rengöra IAT-givaren så den funkar vettigt igen, däremot svarar IAC bra på rengöring som jag skrev i ett av mailen. Fast nu vet vi ju att IAT:n är kass så den lär göra susen. Svarar delvis på ditt senaste mail här eftersom det blir lite pyssligt över iPhonen då jag just nu inte använder min egen dator.

Funderar starkt på om det var rätt med Dexron-IV, det kanske funkar men varför testa då III finns överallt? Är nästan säker på att det ska vara III, däremot kan det tänkas vara IV i din STS. Det står i din bruksanvisning. Chrysler vet jag kräver udda oljor men inte Cadillac. Din låda har ingen oljelivslängdsindikator har jag för mig. Där gäller 2 scheman, "hård" eller "normal" körning. Definitionerna ska finnas i instruktionsboken där man då ger exempel såsom släpvagnskörning, höga temperaturer etc. Man ska hur eller hur hålla koll på lukt och färg som är bra indikationer på om det "gått hett till". I STS:en kan du vara lugn, då larmar systemet om det blir dags. Den ska normalt inte bytas alls mer än vid "delivery service" eftersom den ju inte blir påverkad av motorns förbränningsgaser och därför inte åldras mer än p.g.a extrema temperaturer. Det är en helt annan sak med motorolja.

Oljeläckorna på HT4100/4500/4900 brukar bli från ventilkåporna om bilen får stå avställd i perioder.

Klonkandet lär vara krängningshämmarbussningarna och då kan du lika gärna ta båda samtidigt eftersom de ju slits lika mycket.

Kul du trivs med bilen och kul att den är lättskruvad!

Link to comment
Share on other sites

Hej Jan,

Misstänker att det där med Airbag kan ha något samband med ett sönderbrutet dörrlås att göra, fast visst kan det vara mina resistorer. Den känner ju dessutom av om man har bälte eller inte så kör man obältat antar jag att påsen smäller innan de där 15MPH eller vad den nu är som ska vara minimihastighet. Finns möjlighet till felkod på både öppen krets och kortsluten, och "open" är History på bägge - märk väl att jag hade minA motstånd på plats första gången jag satte ström på boxen så den koden fanns innan.

Skulle vara hyggligt om du kunde se om du hittade något mer om R051.

Jag har hällt i Dexron III (såsom det står i boken), men jag har läst någon teknisk bulletin om att man ska kunna använda/rekommenderas IV även på äldre lådor http://files.me.com/oscarpersson/hjobaz . Nåja, bättre med lite fräsch olja än en IV jag inte hittar. Inga givare i lådan gällande temp eller andra roliga saker som gör att PCM modulen kan räkna ut när det är dags att byta oljan, 4T-80E är avsevärt mer begåvad. På stickan såg oljan okej ut men i större mängd så såg det inte riktigt lika bra ut.

Tempgivare beställd, tänkte mest att klegget kunde fungera som en termisk isolator så att den tog ner värme från kroppen - men det trodde jag nog inte ens på själv. Givare är beställd.

/Oscar

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Något nytt på Deville-fronten?

Idag damp lådan från Rockauto ned hos det lokala postkontoret.

Men först så har jag retat mig på det sporadiska spelandet från vänster främre bashögtalare, och den totala frånvaron av höger baselement fram. Läste på lite om hur dörrsidan skulle tas bort och jag får ge en eloge till de amerikanska konstruktörerna! Så enkelt och ändå skrammelfritt, elegant. Lossa försiktigt plaständarna på handtaget lossa skruvarna. Pilla loss luckan bakom dörröppningen, ta ur högtalargallret för diskanten och stick in ett finger och knäpp loss panelen för stolsinställning. Sedan pilla ur lampan uppifrån genom hålet för stolsinställningen. Sedan dra ut plastbiten som täcker backspegeln – sedan lyfter man bara upp dörrsidan. Rejäl plåt att dra fast högtalaren i … det blev inget Delco element utan Peerless och jag bytte bägge sidor. Flyttade kontakten till nya elementet så man slipper kapa något i bilens kabelstam.

Tyvärr hade någon klåpare hunnit före på förarsidan så där var dörrsidan skadad och fastsatt med två skruvar och sladden var skadad till högtalarkontakten så den skadade sladden hade man helt sonika lindat runt terminalen på högtalaren – hört talas om lödkolv? Och lite oxid på det så fick jag förklaringen på rasslet – elementet var helt. Nu är kontakten lagad iaf.

Och lustigt nog var framelementen på 4ohm, medan 6x9” i hatthyllan är på 10ohm. Mina element är på 8ohm så de utgör inget problem för huvudenheten.

Airbag varningen har jag inte gjort något åt, men ska se om jag kan hitta någon med felkodsläsare för äldre Cadillac. Kan förstå att de inte vill att man nollar ”frontal collision detected” utan att inspektera att sakerna är iordning.

Inte en droppe kylvätska har den tagit, kanske var vattenpumpen som läckte? Bytte dock kylarlocket idag då packningen såg ut att ha sett sina bättre dagar.

IAT givaren är bytt, men jag har inte provkört ännu. Får se om den råder bot på lite ryckig gång på låglast.

Ett "gnällstag" ska jag byta, köpte bara ett (snål). Kullederna har smörjnipplar – det är inte standard. Men handen på hjärtat så är nog gummibussningar mer bekymmersfritt. Detta får jag försökta ta mig tid att fixa i helgen.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

I helgen som var så bytte jag sway-bar link på höger sida (krängningshämmarstag / gnällstag kärt barn har många namn). Och nu har jag plågat bilen över stadens allra trasigaste gator och det klapprar inte från framvagnen längre. Det sitter kulleder i ändarna på pinnen mellan stötdämpare och krängningshämmare och det är inte helt sällsynt att de går ner sig.

Min far kom med en kråkfot så nu ska jag se om det inte går att få loss EGR ventilen för inspektion.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att du är hjälpt av en äldre felkodsläsare. Du kan ju nolla varningar via IPC om de inte är "current" naturligtvis. Sålänge som en kod är "current" är den kvar vad du än gör. Testat andra motstånd? Du har ju diagnosträdet för den koden och där ser du vad som triggar den.

Link to comment
Share on other sites

Idag har jag äntligen fått en packning mellan throttlebody och luftfilter.

Mina försök att förklara vad jag ska ha fatt i, min kollega Igor som for runt och frågade i Texas efter just denna packning - utan resultat, Pepboys gav oss en tub med permatex klegg som skulle bli en slags foam och agera packning. Möjligen blev det tätt men den fantastiska packningen gick sönder direkt när jag tog bort anslutningen till luftfiltret igen.

Efter en rejäl stund i telefonen med Klintberg fick Smålands motor fram vad det skulle vara. 100:- fattigare men ett gott samvete att motorn inte drar tjuvluft där. Blev en piratdel eftersom det inte fanns original hemma. Men då såg jag ju vilket artikelnummer den hade. $1.25 hos summitracing och den passar det mesta mellan 1961-1995 verkar det som.

Så jag inbjöd kollegan med ungar att få färdas lite värdigt till Färjestaden på Öland för torsdagsträff.

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

EGR rengöring

Vaccum klockan till ventilen sitter ivägen för skruvarna, men jag listade ut att en sk. kråkfot skulle kunna fungera och bad därför min Far ta med en sådan nästa gång han besökte oss. För antingen var det klumpiga grejor av Jula kvalité som fanns att köpa på orten eller så fick man köpa hela kit. Och jag hade precis det som jag behövde.

Sedan skulle jag ha en 3/8" förlängare med kula och där gick jag bet att få min far att förstå vad jag menade, så idag köpte jag en ny förlängare. Efter ett himla massa vevande så fick jag loss bägge skruvarna och EGR ventilen i min hand. Hittade en mässingsborste till Dremel som passade perfekt för ändamålet (hade faktiskt funderat på vad de skulle vara bra till). Så i med lite WD40 och köra lite med Dremeln så gick kolven betydligt lenare. Tillbaka med alltsammans igen och så provköra någon dag när jag finner det lämpligt.

Som vanligt, det som ser i det närmaste oöverstigligt svårt kan vara ganska enkelt med rätt verktyg.

/Oscar

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Service Air Bag

Idag så tog vi den gamla bilen påväg till mina föräldrar, gott om plats för barnvagn, barnstol, elektronikprylar m.m.

På vägen hade jag bokat en kodnollställning hos R & T Jonsson i Huskvarna.

Det hela blev lite av en besvikelse och som grädde på moset blev man 625:- fattigare.

Kortversion : De får inte kontakt med air bag boxen alls och kan därmed inte komma åt några koder att nolla.

Långversion : Intrumentklustern får absolut kontakt med styrboxen, loopen mellan airbag box och klustern går via diagnosuttaget. Jag har inga kommunikationsfel etc. bara SIR koderna jag vill rensa. Så kontentan är att Tech 2 kom åt mindre information än man gör via klustern(!). Känner mig lite "blåst" för jag var väldigt exakt i vad jag ville ha utfört, nolla en viss kod som kräver extern utrusting.

Men meken var duktig och seriös så ingen skugga faller över honom, men de kunde kanske gett lite discount...tjfsade inte, var väl mest chockad över att det inte gick att nolla koden.

5km senare i Jönköpingsbacken tänds ABS lampan, vilket beror på fel däckdimension bak och att det blev lite slip i vätan. Så inget fel men ändå fel dag, för det var ju lite koder i boxarna efter felsökningen också. Får köpa två nya däck.

Så vad är next step? Det finns olika SIR boxar, kan man smälla i vilken som från en DeVille 94-95 och det fungerar eller måste det vara exakt samma nummer på boxen. Har nämligen inte hittat någon sådan.

Men annars gick resan förträffligt, mötte två nyare Cadillac och en mer "bruksad" - ingen hälsade tillbaka :(

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Så vad är next step? Det finns olika SIR boxar, kan man smälla i vilken som från en DeVille 94-95 och det fungerar eller måste det vara exakt samma nummer på boxen. Har nämligen inte hittat någon sådan.

Jag började reda ut detta med boxarna, den box som sitter i bilen blev ersatt av en annan, som blev ersatt av en annan och den boxen finns listad att den går att köpa och passar en DeVille 1995.

Ebay bilderna visar att boxen ser likadan ut. Ibland ska man ha lite tur, satt som bäst och försökte komma överens med Ebay att jag inte ville ha frakt för 200USD utan den billigare för 50USD skulle räcka - och jag blev less och slog på numret igen några timmar senare. Och då fanns en annan box till salu för mycket rimliga pengar och ännu mer rimlig frakt. Så det var click-to-buy och sedan vara orolig varför boxen var så billig.

Idag dök den upp och jag hämtade den och direkt till garaget. Ur med förarstolen och ur med airbag säkringen. Byta box tog inte många minuter, sedan med spänd förväntan vrida om tändningen efter att ha petat tillbaka säkringen. CHANGE ENGINE OIL....that's it!

Inga felkoder, och en fungerande färddator. Wow! Men någon varvräknare så man kan imponera på sina medpassagerare över det låga motorvarvtalet fanns inte. Är det bara Northstar som har det (är säker på att jag sett det på Youtube).

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

EGR rengöring

Vaccum klockan till ventilen sitter ivägen för skruvarna, men jag listade ut att en sk. kråkfot skulle kunna fungera och bad därför min Far ta med en sådan nästa gång han besökte oss. För antingen var det klumpiga grejor av Jula kvalité som fanns att köpa på orten eller så fick man köpa hela kit. Och jag hade precis det som jag behövde.

Sedan skulle jag ha en 3/8" förlängare med kula och där gick jag bet att få min far att förstå vad jag menade, så idag köpte jag en ny förlängare. Efter ett himla massa vevande så fick jag loss bägge skruvarna och EGR ventilen i min hand. Hittade en mässingsborste till Dremel som passade perfekt för ändamålet (hade faktiskt funderat på vad de skulle vara bra till). Så i med lite WD40 och köra lite med Dremeln så gick kolven betydligt lenare. Tillbaka med alltsammans igen och så provköra någon dag när jag finner det lämpligt.

Som vanligt, det som ser i det närmaste oöverstigligt svårt kan vara ganska enkelt med rätt verktyg.

/Oscar

Nej, det gick inte alls som förväntat. Bilen rycker ändå på låglast, klart störande och en smula törstig är den också.

Men drar man ur vaccumslangen går bilen riktigt bra, lite rycker den vid avdrag men inte alls på samma vis som med vaccumet inkopplat.

Köpte en ny EGR ventil, och snål som man är köpte jag en från KEM Parts. Pirat junk, vaccumslangen pekar inte exakt åt samma håll så passformen blev sådär, sedan ska man ha en restriktorbricka monterad som man ska hitta på en lista som medföljer. Låter fantastiskt att denna KEM Parts ska kunna vara replacement för hundra GM parts - genom att bara byta mellan fem brickor. Först gick bilen som en dröm, mjukt som siden. Sedan kom rycken igen när motorn var varm nog för att EGR skulle aktiveras.

Blir knäpp på det, man vill ju att den ska gå perfekt. Får felsöka lite till, kanske är någon lambdasond som gett sig. SÅ illa borde inte en ny del vara. Men ska även ge bilen lite tid att adaptera sig så jag inte dömer den för tidigt.

Fortsättning följer.

/Oscar

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...