Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

Ekonomitrimmning


STS-95

Recommended Posts


Som tekniker är jag alltid skeptisk. Men det man ska göra först och främst är att se till att allt är i god kondition, tändkablar/stift. Rätt olja, t.ex. tyckande om att det är bra med lite tjockare olja straffar direkt förbrukningen. Lättrullade däck med rätt tryck är viktigt osv.

Motormässigt så kan man egentligen bara spela med bränslemängd och tändläge. Bränslemängden kan man minska så att motorn går magert, tyvärr förlorar man på en så gammal motor hela återkopplingen från lambdasonden och ger man sig på att köra på fel bränslemängd åker avgasvärdena åt skogen då katalysatorn inte kan göra sitt jobb. Tändläget kan man säkert avancera något men på en Northstar så sitter det bra prylar (dvs fabrikens marginal kan vara liten) så det borde inte vara jättevinster. Men fabriken tänker ju att det är bättre med safe-than-sorry.

På en modern motor som LH2:an så kan man ge sig på kamaxeltimingen, som ofta används i kompromissläge mellan förbrukning och avgasvärden vid låg/mellan last, för att på fullgas även prioritera högt vridmoment. Där kan man vara tuffare, men att veta hur insugs och avgaskamaxlarna ska stå vid varje ögonblick är inte något enkelt.

Men det ska sägas att det är inte så bara att digitalt öppna boxarna och knappa lite. Jag utgår stenhårt från att fabriken har mängder med mer kunskap - men kanske prioriterat olika än sk. chiptrimföretag.

En sak ska man veta, det finns mer än ett exempel där ny mjukvara betyder att bilverkstaden inte kommer åt styrboxen för felsökning på ett korrekt sätt.

Tycker du bilen drar onormalt mycket?

STS 2005 V8 (1SF)

Sedan DeVille 1995 4.9L

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...