Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

Behöver Köpråd - Fleetwood !


1senna1

Recommended Posts

Jag funderar starkt på att köpa en Cadillac Fleetwood 1990 eller 1991 års modell och skulle därför behöva lite rådgivning. Har provkört en och fallit pladask, som det heter

1. Vad bör särskilt kollas på en sådan bil ? Finns det några typfel på dessa Fleetwood ?

2. Jag kommer att köra ca 600 mil om året - bor i Skåne och tänkt använda den även över vinterhalvåret. Är det några problem att vinterköra en sådan - extra känslig etc ?

3. Vad är det för serviceintervaller på en Fleetwood ? Var lämnar man in en Cadillac för service om man bor i Skåne ? Kostnad ?

Link to comment
Share on other sites


Hej.

Om du tänker köpa denna modell av Cadillac så blir du säkert nöjd. Bilen är mycket rymlig och bekväm samt mjuk o skön att köra, dessutom stabil i ratthållningen om framvagnen ät rätt inställd. Motorn är driftsäker med 200 hkr och är fullt tillräckligt. Några svar på dina frågor:

1. Kolla så luftkompressorn till bakre stötdämparna inte ständigt startar om för då finns det troligen en luftläcka i dämparna. Kompressorn sitter på vänster sida i motorutrymmet, och den skall endast starta då bilen tryckbelastas med flera passagerare eller bagage, den är styrd av nivåreglering från bakaxeln.

Luftconditioneringens funktion o kapacitet är ibland tveksam som oftast på alla äldre bilar.

Bilradion Delco är inte helt ovanligt att den strejkar, och reservdelar finns i stort sett inte att köpa ens i USA.

2. Som vinterbil anses den vara säker med tanke på framhjulsdrift och högt hjultryck av bilens vikt.

600 mil på skånska vintervägar borde vara problemfritt.

3. När det gäller service så bör man med fördel välja verkstäder som specialiserar sig på USA-bilar för då blir det som regel bättre utfört och till förmånligare priser. Förslagsvis bör du ta kontakt med personer som redan innehar Cadillac för de känner oftast till var de "rätta" verkstäderna finns i södra Sverige.

Serviceintervaller är som på övriga bilmärken, och det är mest viktigt att utföra oljebyte,filter med rimliga intervaller.

Att vara medlem i märkesklubb ger oftast möjligheten till bra och riktiga kontakter i många avseende, och då inte minst när det gäller förmånliga bilförsäkringsvillkor o premier som varierar mycket kraftigt mellan bolagen.

* För kännedom så är även Sedan de Ville samma bil men med något mindre utrustning såsom minnesfunktion i sätesjusteringen samt belysta makeup-speglar inbyggda i taket för baksätespassagerare mm.

Lycka till med ditt bilval !

Mvh S.A-son.

Stig A-son
Link to comment
Share on other sites

Öh? Fast Fleetwood är väl bakhjulsdriven, Stig?

För övrigt är väl köpråden de vanliga: kolla efter tecken på omlackering, kolla om rosten är i en omfattning som du kan acceptera, kolla glapp i leder, lyssna på motor/växellåda, kolla servicebok om sådan finns, koll det elektriska (tryck, vicka, vrid på varenda knapp, allt ska fungera).

/Mats

Link to comment
Share on other sites

:hatsoff: Hej Mats.

Jag ser att du fick funderingar om fram resp bakhjulsdrift på denna bilmodell, och jag återkommer här med förtydligande om hur det ligger till.

Fram till 1993 var Sedan de ville (inkl Fleetwood) framhjulsdrivna, sedan ersattes denna bilmodell av den betydligt större Fleetwood-modellen d v s den som du ser på min bild av bilen i forumet, då genomgick denna bilmodell total förändring i alla avsènde. Den tvärliggande 200 hkr motorn ersattes med längsgående V8 på 260 hkr och bakhjulsdrift, och -94 till -96 monterades LT1 motorn samma som finns i Corvette mf dock med reducerad effekt.

Ett litet tillägg är att endast modellen Brougham var bakhjulsdriven till sitt modellbytet 1993, då den sammanfördes med övriga Fleetwoodutförande och var då lyxvertionen av de 3 varianter som finns.

Cadillacs Fleetwoodmodeller upphörde tyvärr -96 med tillverkningen, och den kan väl anses som den "sista riktiga" full size modellen som utmärker sig som riktig Americans cadillacbil i modellprogrammet.

För att vara säker så kollade jag även i en Svensktryckt detaljerad försäljningbrochyr som jag har för denna bilmodell, och här finns alla specifikationer om dessa årsmodeller.

Mvh Stig.

Stig A-son
Link to comment
Share on other sites

Det här med framhjulsdrift/bakhjulsdrift och modellprogram under sent 80-tal och till mitten av 90-talet är komplicerat och här gäller det att hålla tungan rätt i munnen.

Jag dristar mig till att ytterligare förtydliga vad Stig skriver:

Modellerna Seville och Eldorado (med modellförändring 1992 och introduktion av North Starmotorn 1993) är framhjulsdrivna modeller tillsammans med "sportbilen" Allanté.

Så långt är allt enkelt.

Fleetwood-modellen (1989-92, som är en "lyxvariant" av De Ville-modellen) fanns i både sedan och coupévariant. De Ville-modellen (1989-92) fanns även den som sedan och coupévariant med samma V8. Både Fleetowood och De Ville är framhjulsdrivna med 4,5 - 4,9 liters V8.

Hitills är det väl kristallklart.

Sedan fanns det under samma år (1989-92) den "stora kantiga" Cadillacmodellen (tom -92), som i broschyrerna benämns Cadillac Brougham. Den kallades också av Cadillac själva för Fleetwood Brougham. Den är bakhjulsdriven och kunde från fabriken också beställas som Brougham DÈlegance.

Den här stora kantiga Cadillacmodellen har också under 60-70 tal kallats för för Fleetwood Brougham.

Nu är det väl lagom tillrört.

Sedan har man dessutom kunnat specialbeställa limousineer med förlängda chassin, vilka finns avbildade i Cadillacs försäljningsbroschyrer. De fanns både som förlängda De Ville (framhjulsdriven) och Brougham (bakhjulsdriven).

För att ytterligare krångla till det,

1993 ersattes den bakhjulsdrivna Brougham med den modernare bakhjulsdrivna Fleetwoodmodellen, som även kunde fås med ett Broughampaket och kallades då Fleetwood Brougham (1993-96). Angående denna modell råder det ganska stor okunskap i försäljningsannonser vilken modellvariant det är man annonserar ut. Här gäller det att se upp, så man inte betalar för något man inte får.

Skillnaderna i stort är:

Fleetwood Brougham känns lättast igen på läderklädseln där systrukturen går i längsled medan den går i tvärsled på Fleetwoodmodellen. Fleetwood kan också ha tygklädsel.

Brougham har dubbla mugghållare och förvaringsutrymme i bakre mittarmstödet, upplysta sminkspeglar i taket i bak, speciella ställbara nackstöd, eluppvärmda framsäten, minne för förarsätet, uppblåsbara sätesjusteringar i fram.

Det finns även ett antal emblem som talar om att det är en Fleetwood Brougham.

Skall man drista sig till att ge ytterligare köpråd, så är väl den allmäna uppfattningen att modellerna med LT1-motor står högst i pris och att årsmodellerna 1995-96 är de mest populära.

Broughammodellen torde ha ett något högre marknadsvärde än Fleetwoodmodellen.

Att se upp med:

LT1 motorns svaghet är vattenpumpen som brukar kunna börja läcka efter ca 10.000 mil. Då droppar kylarvätskan obönhörligt ner på fördelaren, som sitter som en "krabba" på bröstet på motorn. Om fördelaren blir utsatt för fukt kommer motorn att hacka och gå dåligt och fördelaren måste bytas ut.

Förarsätet på sidan får nästan alltid en spricka i vinylen och det är vanligast på Broughammodellen pga hållare för lumbar seat och eluppvärmningen av stolarna.

På bilar importerade från USA har man ofta inte bytt bromsvätska eller kylarvätska någon gång, vilket man bör se upp med.

Annars är det mycket slitstarka modeller som tål mycket. Det är sällsynt att hitta exemplar som rullat under 10.000 mil, mest vanligt är det med exemplar från 15.000-25.000 mil. Är de servade ordentligt och inte missskötts får man mycket bil för pengarna.

Det finns ett mycket eftertraktansvärt option, trailer towing package, som med dragkrok monterat gör att man i Sverige för dra 3 ton.

Bränsleförbrukningen varierar beroende på modell. Fleetwood har den lägsta utväxlingen med 2.56:1, Fleetwood Brougham har 2.93:1 och modeller med Trailer Towing package har 3.42:1.

Vid lugn landsvägsköring kan man komma ner till 1 lit/mil med en Fleetwood. Brougham drar marginellt något med och med Trailer Towing Package kan man inte räkna med lägre förbrukning än 1,1 lit/mil.

Hälsningar

Janne

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tilläggas bör också att första årsmodellen, dvs. -93 av "nya" Fleetwood / Fleetwood Brougham inte hade LT1-motorn på 260hk utan en såkallad L05a på 185hk. Denna motor är enklare i uppbyggnaden och har exempelvis inte Optispark, eller Opticrap som vissa kallar det för. Trots mindre effekt gav den nästan samma vrid så att den går faktiskt bättre än man tror.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...