Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

Seville 1992


runeriff

Recommended Posts


Funderar på att köpa en Seville 1992,är det något speciellt man skall kolla på dessa modeller.

Hur är bränsleförbrukningen på dessa jämfört med Northstar motorerna?

Kvaliten är den bra på dom modellerna.

Tackar på förhand för svar

Tar nästan lika mycket soppa som en Northstar, 100 hästar mindre bara. Bra kvalité fast den är ju ändå 17 år gammal. Kan väl bara säga att du ska kolla upp de vanliga grejerna man gör på en bil med lite år och mil på nacken. Alltså rost och allmänkondition. 4.9:an är så skottsäker den kan bli. Lite ramlagerknack vid tomgång är helt normalt då hjälpaggregatremmen har en sträckning så att den vill lyfta vevaxeln i den änden. Irriterande men helt ofarligt. Man har testat med att byta ut det främre ramlagret mot ett med extremt spel utan att kunna skada det ändå efter hundratals fullgastimmar :)

Viktigast är att man följt rekommendationerna med olja och som det gäller med alla motorer med fördelardrev, kugghjulsoljepumpar och konventinella kamaxelföljare att man använt en olja med en "gammal" API klassning typ SF, SG etc, eller en olja anpassad för diesel och bensinmotorer. Detta för att inte slita ner de ställena på nolltid eftersom dagens oljor innehåller ca 1/10 av den tidens oljor map ZDDP (Zinkdialkydditiofosfat) som krävs för att smörja glidytor utsatta för stort tryck. Dagens motorer är konstruerade med rullföljare till kamaxlarna, centrifugaloljepumpar och utan fördelardrev bl.a. med avsikten att kunna minska ner ZDDP-halten vilket inte är så kul för de med lite äldre fordon...Svårt att kolla men går bilen bra lär risken vara liten för att mekaniken är slut.

Om du är orolig för Northstarmotorn skulle jag råda dig att tänka om. Det enda de bilarna som har den motorn får kritik för är att topplockspackningarna verkar drabbas av utmattning med tiden (man blåser dom iaf inte oftare än på vilken annan bil som helst). När man byter packning måste man använda Time-serts (vilket man för övrigt ska göra på 4.9:an fast de verkar inte blåsa toppackningar överhuvudtaget i princip) som är en gänginsats man använder när man demonterat topplocksbultarna. I en del fall har Time-sertsen släppt eftersom man antingen gjort ett dåligt jobb eller råkat ut för ett kristalliserat motorblock. Då finns ändå en storlek större att ta till. Just nu pågår vilda diskussioner på moderforumet där man tror att lösningen är att använda gängstång och mutter istället för bultar och det är ju bara trams. Det är åren som gängan sitter i ingrepp som gör att aluminiumet följer med vid demontage..många sk. experter ser det som ett bevis för att bulten släppt..helt normalt då man lossar högspända aluminíumförband som suttit några år.

Skulle verkligen en bult släppa så anser jag att det beror på det välkända fenomenet att spänningen släpper vid bulten då packningen blåser..inte tvärt om.

Jag är inne på min andra Northstarbil och är inte orolig en sekund. Ska skaffa en RWD STS 2005 eller nyare nästa år med Northstarmotorn så klart...det blir lättare att fixa med en sån iofs om man blåser en packning :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...