Jump to content
CaddyInfo Cadillac Forum

När skall man byta kylarvätska


JanneS

Recommended Posts

Jag har kollat med Hansen och där verkar de inte ha Dex Cool.

Däremot säljer de kylvätska motsvarande DexCool av märket ACDelco och Peak Global.

Eller är det så att det inte finns något Dex Cool varumärke, utan är det endast en klassning?

Söker man på webben hittar jag inget specifikt DexCool men massor av kylvätska med denna "klassning".

Det verkar som om GM ursprungligen lät Havoline/Texaco ta fram produkten DexCool...

:unsure:

ACDelco Dex Cool är såvitt jag vet originalvätskan. ACDelco är en OEM (Original Equipment Manufacturer) för GM. Det innebär att de tillverkar kylvätska, tändstift, bränslefilter med mera i original för GM.

Vänliga hälsningar och lycka till!

Jonas

Link to comment
Share on other sites


Hej!

Jag köpte ACDelco Dexcool, 10-101, på Klintberg & Way i april 2008. Där finns också tabletterna, Sealant Supplement pellets GM P/N 3634621. Dexcool har använts original i N*-motorerna sedan 1996 års modell. Dexcool blandas 50/50 helst med destillerat vatten för att inte tillföra mineraler som förkortar vätskans livslängd. Tabletterna ska läggas (ev krossade) i den nedre kylarslangen - efter termostaten och ingen annan stans - så att de snabbt löses upp i den varma kylvätskan. Tabletternas huvudsakliga uppgift är att täta systemet och förebygga krypläckage, vilket är vanligt i aluminiummotorer. När du har återfyllt med den nya vätskan varmkör du motorn och låt den stå på tomgång med A/C:n på full värme och efterfyll vid behov. Systemet är självluftande.

Allt detta finns att läsa i den tidigare tråden samt i en artikel jag själv har författat, i samverkan med Jan Olsson, i Cadillac Club Magazine Juni 2008. :D

Mvh /Bengt

Bengt Olsson

Cadillac Club Sweden

99 STS Vogue Gold Edition

Corsa cat-back w gold tips

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Nu är det dags för mig att byta kylvätska.

Jag har läst igenom era inlägg och kom fram till följande.

I en STS 1999 rymmer det 11.8 liter kylvätska.

1/3 blir kvar och 2/3 bytes dvs 7,87 liter.

1 dunk DEX-COOL innehåller 1 Gallon = 3,785 Liter

Färdigblandat 50/50 med destilerat vatten blir 7,57 liter.

0,3 liter saknas :huh:

Har ni köpt 2 dunkar DEX-COOL eller finns DEX-COOL på flaska också

eller har det räckt med 1 dunk?

3 tabletter ska läggas i den undre slangen.

Rätta mig om jag har fel.

post-9473-1237216033_thumb.jpg

post-9473-1237216055_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hej, varför inte återanvända 0,3 liter så behöver du ju inte skaffa en dunk om nu Dexcool

verkligen är annorlunda än alla de övriga röda glykolblandningarna som finns på 1-liters.

Pelletserna (ingefäran) är lätt att mosa med fingrarna och blanda direkt i 50-50 glykol-dest.vatten.

Då åker den ju ut direkt på plats i blocket så snart som termostaten börjar öppna.

/Jan L

Link to comment
Share on other sites

Din beskrivning låter helt rätt Peter. För egen del köpte jag en extra dunk DEX-COOL för att ha vid behov. Jag bytte våren 2008 och efterfyllde någon deciliter efter första åkturen efter bytet, därefter har nivån varit stabil (tack vare tabletterna). Före bytet fick jag fylla på lite då och då (smygläckage).

Mvh /Bengt B)

Bengt Olsson

Cadillac Club Sweden

99 STS Vogue Gold Edition

Corsa cat-back w gold tips

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej!

(Om moderator tycker att denna tråd borde ligga under den "pinnade" och låsta tråden om kylvätska, så flytta den gärna dit (och lås i så fall upp så att jag kan få svar :) ).)

Jag har en DeVille -97, och tänker byta kylarvätska. Jag har köpt två gallons koncentrerad DexCool och ett paket coolant supplement, samt skaffat avjonat vatten. De instruktioner jag har sett för hur det ska göras är generiska eller för sådana motorer där man har ett lock på radiatorn, vilket jag inte har. Jag har som tidigare förklarat av Jan O ett "halvslutet" system, med tryck-lock på expansionskärlet.

Jag undrar om det går att få ut kylarvätskan utan att värma upp motorn. I den ganska kassa Chiltonmanualen står det att man ska starta motorn så att termostaten öppnar, och därefter tömma vätskan. Är det nödvändigt? Jag vill helst slippa värma kylarvätskan innan jag fyller på den, så det vore bättre om det kunde göras med kall motor.

När man väl har fått ut den gamla vätskan, räcker det att fylla i expansionskärlet för att kylvätskan ska rinna ut i både motor och kylare? Ska man därefter varmköra motorn med locket från expansionskärlet av, och fylla på när det minskar, som med äldre system som har lock på radiatorn?

Kan tabletterna (sealent tabs) läggas i hela i nedre kylarslangen, eller måste de krossas? Hur många skall man lägga i (det finns 6 st i paketet).

Om någon ville ge en liten steg-för-steg-beskrivning av hur man gör specifikt på en Northstarmotor med halvslutet system utan tappkranar på blocket vore jag mycket tacksam (alltså en Northstar från senare delen av 90-talet). Detta är ju en enkel grej, men jag har inte gjort det förut och vill vara säker på alla moment i stället för att gissa...

Tack på förhand,

Jonas

Link to comment
Share on other sites

Du har en liten tapp-kran under kylaren som du öppnar och dränerar systemet genom, om du inte lyckas öppna denna lilla kran som kan va ett litet h-e att komma åt med fingrarna får du dränera systemet genom att lossa nedre kylarslangen!

Du får även ta bort luftfilter-huset för att komma åt den nedre kylarslangen, fick göra det på min STS 95 iaf!

Motorn behöver inte värmas upp innan dränering, du kan ju om du vill även lossa på termostaten när du lossar på nedre kylarslangen så får du ut det sista i systemet!

Var försiktig med packningen runt termostaten så du kan återanvända denna, när du dränerat hela systemet så gott det går så krossar du 2-3 av dessa sealant pellets du köpte och häller "smulorna" i den nedre kylarslangen under termostaten samt återansluter slangen till termostathuset!

Sen är det bara att fylla med 50% Glykol samt 50% destillerat vatten i expansionskärlet, du fyller försiktigt tills det blir fullt i kärlet, starta sen motorn så det blir ett flöde, fyll på när det rinner undan i kärlet, känn på den övre kylarslangen när den blir varm stäng av motorn och låt den svalna, kontrollera sedan nivån i expansionskärlet och toppfyll till korrekt nivå när motorn är kall!

Roger Martinsen

Link to comment
Share on other sites

OK, tack! Om man inte tar bort termostaten, rinner det då förbi den långsamt, eller inte alls? Sitter termostaten enkelt till att ta bort (hur hittar man den)? Är detta hyfsat enkelt att fixa utan att hissa upp bilen, eller ska man ta upp den lite med en domkraft + pall?

/Jonas

Link to comment
Share on other sites

Om du följer den nedre kylarslangen till den övre änden så har du hittat termostat huset, lossa på dom två 10mm skruvarna så kan du försiktigt ta bort huset, om du inte lossar termostaten så finns det en del vätska ovanför termostathuset som blir kvar i systemet.

Om du dränerar systemet när motorn är varm så är ju termostaten öppen och du får ut all vätska, men risken att du skållar dig är stor!

Ta och hissa upp bilen så är det lättare att placera en hink under, du kommer åt avtappnings pluggen lättare då oxå!

Roger

Roger Martinsen

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen! Jag bytte vätska idag. Eftersom jag hade gott om tid bestämde jag mig (skållningsrisken till trots) för att varmköra motorn, tappa ur och sedan låta det svalna innan jag fyllde på nytt. Vill skruva så lite som möjligt när jag inte har någon egen gård att vara på... Jag fick göra ett litet verktyg av trä för att kunna vrida den något svåråtkomliga tappskruven (såg att flera har gjort så). Angående tappskruven har jag en fråga: är det meningen att man ska skruva ur den helt? Jag trodde att den skulle fungera som en kran, men det gjorde den inte. När jag skruvat ut så långt att alla gängor var uppskruvade (skruven rörde sig inte trots många varvs vridande - den verkade sitta i någon sorts gummipackning), satt den kvar och bara någon droppe kom ut. Jag försökte dra ut den, men den satt kvar (fast jag kom knappt åt att dra, så jag kunde inte dra hårt). Däremot gick det bra att trycka lite lätt på den, så sipprade vätskan fram. Då slapp jag ju dessutom pilla tillbaka den igen efteråt... :) Det slutade med att jag tog bort nedre kylarslangen för att få bort större delen av vätskan, och sedan tappade jag det sista den långsamma vägen via tappskruven. Med en hemmagjord rörtratt fick jag i krossade coolant supplement där nedre kylarslangen går in i kylaren. Totalt fick jag i ungefär 7 liter vätska när jag fyllde på ny upp till samma nivå som den gamla (fullt). Nivån verkar stabil, och det verkar som om den håller trycket när man känner på slangarna. Jag behövde inte hissa upp bilen (vill inte starta den i hissat läge med de bockar jag har). Det gick men var lite pilligt. Ska nog införskaffa sådana ramper som man kör upp på vid tillfälle.

Ska tappskruven vara som jag beskriver?

/Jonas

Edited by hjb981
Link to comment
Share on other sites

Hej Jonas, det stämmer att den sk tappskruven sitter fast i kylaren, vet inte exakt hur den ser ut invärtes men det var samma för mig, skruva ut den helt och jag var också tvungen att trycka på den lätt för att få ut vätskan!

Om tappskruven gick trögt för dej hjälper det att ta nåra droppar grönsåpa runt o-ringen som sitter på tappskruven!

Roger

Roger Martinsen

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ett tips bara. Det finns ingen anledning att lossa termostaten eftersom du får inte ut all vätska ändå. Enda fördelen skulle väl vara att det rinner ut fortare men ta en kopp kaffe så slipper du vänta. Töm ut och byt enligt instruktionerna så slipper du göra onödigt extrajobb.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...